Son Güncelleme: 17 Mayıs 2024 01:15:02

uzunsokak
murat başman
trabzon´dur yolumuz 15

3 Ağustos 1959'da Trabzon'da Uzunsokak Konak Camisi Çıkmazındaki evlerinde doğdu. 1976 yılında İstanbul'a taşındı. Liseyi burada bitirdi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine girdi. 1983'te fakülteden mezun olduktan sonra aynı yıl yüksek lisansa başladı. 1991'e kadar Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Ceza ve Ceza Usul Hukuku Ana Bilim Dalında araştırma görevlisi olarak çalıştı.

1991'den itibaren bazı görevler sebebiyle aralıklarla bıraktığı avukatlık mesleğini sürdürmekte.

Trabzonspor, İzmir Kültürpark Tenis Kulübü, İstanbul Florbol Spor Kulübü üyesi olan Murat Başman halen Florbol Türkiye Disiplin ve Hukuk İşleri Başkanlığını, Trabzon Fikir Kulübünde Trabzon'la ilgili çalışmalarını sürdürmekte.

Trabzon'da ilk kitabevi ve yayınevinin kurucusu Kitabi Hamdi Efendinin torunu fotoğraf ustası Hamit Başman'ın oğlu olan Murat Başman, kendisi gibi avukat olan Fatma Yüksel Başman ile evli. Melis adında bir kızı var.

içimdeki mavi beyaz
faroz
murat ergin
trabzon´dur yolumuz 16

1977 yılında Trabzon'da doğan Murat Ergin, 1999'da KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Grafik Ana Sanat Dalından mezun oldu. Aynı yıl resim öğretmenliğine başladı. On bir yıldır Türkiye'nin çeşitli illerinde bu görevini sürdürmektedir.

Çalışmalarını resim, deneme, karikatür ve fotoğraf alanlarında devam ettiren Murat Ergin, Trabzon'dan yayın hayatını sürdüren "Ada" kültür edebiyat dergisini arkadaşları ile çıkarmakta olup, derginin görsel tasarımını yapmaktadır.

2005'ten bu yana ilköğretimde müze eğitimi ve arkeoloji üzerine projeler yürüten Murat Ergin'in denemeleri de çeşitli dergilerde yayımlanmaktadır.

"İçimdeki Mavi Beyaz Faroz" yazarın ilk kitabı.

trabzon´un yaşlı bakkalı
mumhaneönü
mustafa reşat sümerkan
trabzon´dur yolumuz 17

Mustafa Reşat Sümerkan 1953'te Trabzon'da doğdu. Tüm öğrenimini bu kentte tamamlayıp 1977'de KTÜ Mimarlık Bölümünden mezun oldu. Aynı yıl KTÜ Mimarlık Bölümü Yapı Bilgisi Bilim Dalına asistan olarak girdi. Aralık 1990'da doktora tezini tamamladı ve yardımcı doçentliğe atandı. Mimarlık Bölümü dışında Peyzaj, İç Mimarlık ve Güzel Sanatlar Bölümlerinde çeşitli derslerin yürütücülüğünü üstlendi. 2007'de emekli oldu.

Sümerkan, doktora tezi yanında mimari konulardaki değişik araştırmalar için Doğu Karadeniz bölgesini ayrıntılı şekilde dolaşma fırsatına sahip oldu. Mimarlık konularından ayrı olarak, Halkbilim, Etnografya ve Fotoğraf Sanatı konularında da çalışma ve yayınları bulunmaktadır.

Sümerkan evli ve iki kız çocuk babasıdır.

Yayınlanmış Kitapları:

"Doğu Karadeniz'de Dağlar Yaylalar ve Turizm", Trabzon Lions Kulübü Yayınları, Trabzon,1997, (106 sayfa)
Temel Aga'nın Mektupları, Anadolu Sanat Yayınları, İstanbul, 1997, (98 sayfa)
Trabzon Yöresinde Geleneksel El Sanatları, Trabzon Valiliği, İl Kültür Müdürlüğü Yayınları, Trabzon, 1998, (144 sayfa). Serander Yayınevi 1. Baskı, Eylül 2008, Trabzon (158 sayfa)
Sümerkan, M.R. ve İbrahim Okman, Kültür Varlıklarıyla Trabzon, C.1, İlçeler ve Köyler, Trabzon Valiliği, 1999. (223 sayfa)
Sümerkan, M.R. Hamiyet Özen ve diğerleri ile Trabzon Kent İçi Kültür Varlıkları Envanteri, Trabzon Valiliği, Şubat 2010.

aziz eugenios´un rüyası
yenicuma
öner ciravoğlu
trabzon´dur yolumuz 18

Şair ve yazar (Trabzon, 13 Şubat 1948). Trabzon Lisesi'ni bitirdikten sonra öğrenimini AÜ Hukuk Fakültesinde (1966), Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Bölümünde (1971) ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsünde sürdürdü. YAZKO (1979) ve Cumhuriyet Kitap Kulübünde (1983) yöneticilik; yayınevlerinde dizi yönetmenliği, editörlük yaptı. TYS'nin yönetiminde yer aldı, Güzel Yazılar dergisini çıkardı (2003-2005). Kitap tanıtım yazılarıyla da tanındı. Kitabevi kurdu ve yönetti. Derleme çalışmalarının yanı sıra okullar için yardımcı kitaplar da hazırladı. Bazı yazılarında Öner Kemal imzasını kullandı. Remzi Kitabevi yayın koordinatörü olarak çalışıyor.

İlk şiiri 1965'te Trabzon'daki Son Haber gazetesinde, ilk yazısı Savaş (Trabzon) ve Forum (Ankara) dergilerinde yayımlandı. Daha sonra Yazko Edebiyat, Çerçeve, Varlık, Cumhuriyet Kitap, Radikal Kitap, Dünya Kitap, Adam Sanat, Gösteri, Virgül dergileriyle Cumhuriyet gazetesinde göründü.

Remzi Kitap Gazetesi'nde aylık yazılarını sürdürüyor.

Eserleri:

Deneme: Sevgi Yazıları (1986, Öner Kemal imzasıyla).
Şiir: Kalepark (1995); Bitmeyen Yüzyıl (2009).
Araştırma: Çocuk Edebiyatı (1997), Büyük Yolların Haydutu (Attila İlhan'ın fotoğraflarla yaşam öyküsü, 1997).
Derleme: Tüm Belirli Günler, Haftalar (1987), Okullar İçin Nutuk (Atatürk); Bir Tutkudur Trabzon (İ.Gündağ Kayaoğlu ve C. Akalın ile 1997), Resimlerle Yazarlar ve Şairler Sözlüğü (2001)
Seçki: Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Şiirleri (İ.Gündağ Kayaoğlu ile, 1996)

güneşli bayır
erdoğdu
serkan türk
trabzon´dur yolumuz 19

1977'de Trabzon'da doğdu. Anadolu ve Karadeniz Teknik Üniversitesinde İşletme eğitimi gördü. 1993 yılından itibaren çeşitli radyo ve televizyonlarda program yapımcısı, sunucu ve yönetici olarak çalıştı. "Ada" dergisinin editörlüğünü yapıyor. "Taka" gazetesinde haftalık yazılar yazıyor.

Yazı, şiir ve makalelerinin bazılarını Ada, Hece Öykü, Kitap-lık, Özgür Edebiyat, Sonra Edebiyat, Sözcükler, Türk Edebiyatı, Yeniyazı gibi çok sayıda dergide yayımladı.

Yayımlanmış Kitapları:

Uzak Yaz (Kül Sanat, Öykü, 2006)
Rüzgarlı Camlar (Kül Sanat, Öykü 2008) 1.Basım
Rüzgarlı Camlar (Serander Yayınları, Öykü 2010) 2.Basım
Her Şeyin Güzel Olma Nedenleri (Kül Sanat, Şiir, 2009)

Katkıda Bulunduğu Kitaplar:

Bozcaada Öyküleri (Hazırlayan: Kadir Aydemir, Yitikülke Yayınları, Öykü, 2009)
Seksenlerde Çocuk Olmak (Hazırlayan: Kadir Aydemir, Yitikülke Yayınları, 2010)